OSTEHØVELPRODUSENT

BJØRKLUND

 

Thor Bjørklund (1889-1975) fra Lillehammer fant opp og fikk patent på ostehøvelen i 1925. Gudbrandsdal Industrier AS (GIAX) er i dag eier av varemerket Bjørklund og har produksjon, salg og markedsføring fra 

hovedkontoret i Ringebu.

 

Thor Bjørklund var utdannet som møbelsnekker, og hadde i lengre tid irritert seg over at man skar av osten med kniv. Det var stor fattigdom i Norge i mellomkrigsårene , og folk måtte spare på det meste. Han ville lage en kniv som «var snillere» med osten og husholdningsbudsjettene. Som møbelsnekker var det nærliggende å ta utgangspunkt i høvelen han brukte til daglig. Det ble derfor ikke en kniv, men en høvel med samme prinsipp som tre-høvelen. 

Den 27.februar 1925 ble patentet på verdens første ostehøvel en virkelighet for Norge og resten av verden. Ostehøvelen ble snart en suksess i Norge, - husholdningene sparte på osten, - det ble tynne og fine skiver. 

Men ikke alle var like begeistret av denne nyvinningen. Meieriene og osteprodusentene var bekymret for at forbruket av ost ville gå ned. Det gikk faktisk så langt som at Norske Meieriers Salgssentral oppfordret meieriene til å henge opp poser rundt omkring i landet med teksten: «Kast ostehøvelen her!». 

I dag er situasjonen en annen. Nå bruker meieriene ostehøvelen i markedsføringen. Siden starten i 1925 er det produsert mer enn 60 millioner ostehøvler som er solgt til store deler av verden. 

Selv om ostehøvelen er kopiert og selges under andre varemerker, har den norske originale høvelen fra Bjørklund fortsatt en sterk posisjon i Norge og ellers i ostespisende land verden over.

 

For produktkatalog, trykk på logo nedenfor.

 

 

Leverandørlogo
Last ned vedlegg

Avd. Ringebu

Telefon: +47 992 64 200 
e-post: giax@giax.no
Randkleivgata 10, 2630 Ringebu

Avd. Otta

Telefon: +47 992 64 200
e-post: giax@giax.no
Skansen 16 B, 2670 Otta

Brekkebua

Telefon: 908 20 366 
e-post: giax@giax.no
Åmillomvegen 1, 2630 Ringebu

Lik oss på Facebook!

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button